Cum sa faci gel antibacterian acasa

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), dezinfectantii sunt produse chimice care ajuta la eliminarea sau prevenirea raspandirii microorganismelor care dauneaza sanatatii umane. De aceea, gelul antibacterian se dovedeste a fi cea mai buna alternativa atunci cand nu este posibil sa te speli pe maini cu apa si sapun.

In prezent, eficienta dezinfectarii a fost recunoscuta doar in produsele pe baza de alcool ; deoarece numai in acest fel este posibil sa se elimine un numar mare de bacterii daunatoare care pot adera la maini. Indiferent daca este facut in casa sau achizitionat, trebuie sa fii sigur ca gelul antibacterian pe care il folosesti are cel putin 60% alcool in formula sa.

In fata pandemiei de coronavirus, produsele de dezinfectie precum gelul antibacterian au suferit lipsuri si cresteri de pret. Din fericire, OMS si Agentia Federala pentru Protectia Consumatorului (PROFECO) au aprobat retete de casa pentru a prepara un gel antibacterian  sigur si accesibil.

Reteta 1. Cum se face gel antibacterian: Ingrediente

Ingrediente si ustensile, le puteti obtine in farmacii si farmacii:

  • 90 ml de alcool etilic (72% etanol), echivalentul a 13 linguri
  • 3/4 lingurita carbopol
  • 1/4 lingurita de glicerina pura. Desi nu este esential, va ajuta la conferirea moliciunii mainilor.
  • 1/4 lingurita trietanolamina
  • Vas de sticla cu capacitate de 1 litru
  • sita cu plasa fina
  • recipient mic de sticla
  • agitator cu balon
  • Recipient din plastic cu capac cu buton rapid, pentru depozitarea gelului antibacterian

Cum se face gel antibacterian: Preparare

Etape pentru prepararea gelului antibacterian:

  1. Puneti sita cu plasa fina peste vasul mic de sticla si turnati incet carbopolul.
  2. Cu ajutorul unei lingurite, indepartati cocoloasele care au ramas in strecuratoare.
  3. In vasul mare de sticla, turnati alcoolul.
  4. Folositi agitatorul pentru a amesteca alcoolul in timp ce adaugati incet carbopolul.
  5. La amestecul de carbopol si alcool, adaugati glicerina.
  6. Cand nu mai sunt cocoloase in amestec, adaugati picatura cu picatura trietanolamina. Continuati sa agitati pentru a obtine consistenta gelului antibacterian; in cazul in care amestecul este prea gros, mai puteti adauga putin alcool.
  7. Goliti gel alcool pe care l-ati creat in sticla de plastic si inchideti-o foarte bine pentru a preveni evaporarea acestuia. Pastrati-l intr-un loc racoros. 

Reteta 2. Cum se face gel antibacterian: Ingrediente

Pentru urmatoarea reteta veti avea nevoie de:

  • 380 ml alcool etilic
  • 15 ml peroxid de hidrogen, pentru a elimina bacteriile care pot contamina solutia
  • 16 picaturi de ulei de arbore de ceai, ca hidratant pentru maini dupa utilizarea gelului antibacterian
  • 7,5 ml de glicerol sau glicerina lichida, ca hidratant pentru maini dupa utilizarea gelului antibacterian
  • apa rece fiarta
  • Recipient din sticla cu capacitate de 1 litru
  • agitator sau lingura
  • Recipient cu capac, pentru depozitarea gelului cu alcool

Cum se face gel antibacterian: Preparare

Etape pentru prepararea gelului antibacterian cu a doua reteta.

  1. Se toarna alcoolul in recipientul de sticla si se adauga peroxidul de hidrogen.
  2. Adaugati picaturile de arbore de ceai si glicerina.
  3. Adaugati glicerolul incet. Fiind o substanta vascoasa, va fi necesar ca, cu ajutorul apei fiarte, sa curatati recipientul pentru a nu risipi produsul.
  4. Adaugati inca 500 ml de apa fiarta rece sau sterila.
  5. Se amesteca toate ingredientele timp de un minut. Goliti apoi gelul antibacterian din sticla si lasati-l sa se odihneasca timp de 72 de ore inainte de a-l folosi. 

Este important sa fiti atenti atunci cand urmati retete de casa sau cand cumparati un produs dezinfectant, deoarece daca vreunul dintre ingredientele acestuia NU este recomandat de OMS, ar putea provoca daune grave sanatatii.

Amintiti-va ca, desi eficienta gelului antibacterian a fost dovedita, acesta NU este un inlocuitor pentru spalarea mainilor. Este recomandabil sa va spalati mainile cu apa si sapun ori de cate ori intrati in contact cu bacterii si microbi. 

DIN ACEEASI CATEGORIE