Roșiile previn apariția cancerului de san

Dupa cum se știe, in cazul femeilor in varsta, riscul de apariție a cancerului mamar crește, mai ales dupa ce intra la menopauza. Acest lucru este, de obicei, atribuit creșterii indicelui de masa corporala, ceea ce duce la creșterea conținutului de zahar și de grasimi in organism.

Cercetatorii au gasit o corelație intre alimentația bogata in roșii și produse din tomate și o creștere a producției de hormoni care controleaza zaharul și metabolismul grasimilor din organism. Dr. Adana Llanos, coordonatoarea studiului, a subliniat beneficiile dietei pe baza de roșii, chiar și dupa o perioada relativ scurta de timp.

In conformitate cu cele afirmate de Llanos, legumele și fructele sunt pline de substanțe nutritive esențiale, fitochimicale cum ar fi licopenul, și vitamine. Toate acestea contribuie la reducerea riscului de cancer de san. Ea recomanda in continuare o porție zilnica de legume și fructe, pentru prevenirea cancerului de san.

Cercetarea a luat in calcul doua diete – una bogata in soia și produse din soia și cealalta bogata in roșii și produse din roșii. Studiul a investigat efectele in ambele diete pentru șaptezeci de femei care au intrat deja la menopauza.

Pentru o perioada de zece saptamani, femeile au primit porții zilnice de produse pe baza de roșii care conțineau 25 mg de licopen. Intr-o alta perioada de zece saptamani, ele au primit zilnic 40 mg de proteine ​​din soia. Pentru ca studiul sa fie corect, femeile din grupul de studiu nu au mancat nici produse din soia, nici roșii și produse din roșii, timp de doua saptamani inainte de fiecare perioada de studiu de 10 saptamani.

In cazul dietei bogate in tomate s-a constatat ca nivelul de hormon Adiponectin a crescut cu 9 procente. Acest horomon este implicat in reglarea nivelului de grasimi din organism și al zaharului din sange. O alta constatare interesanta se refera la greutatea participanților la studiu. Femeile care au avut o greutate normala, au avut o creștere mai mare de hormon Adiponectin. Acest fapt a aratat inca o data importanța intreținerii unei greutați normale in prevenirea cancerului de san.

Pe de alta parte, dieta bogata in soia și produse din soia a dus la o scadere a hormonului Adiponectin in organism. (Anterior, alți cercetatori lansasera teoria ca femeile asiatice au avut rate mai mici de cancer de san, parțial ca urmare a faptului ca mancau o mulțime de produse din soia. Insa acest lucru nu poate fi adevarat, in lumina noilor cercetari).

Studiul a oferit o perspectiva importanta in lupta pentru reducerea ratei cancerului de san, tot mai mare in ultimele decenii. In plus fața de menținerea unei greutați normale și a unui stil de viața sanatos, experții vor fi capabili de a veni cu masuri de prevenire mai bune și mai eficiente.

Pana atunci, e de reținut ca fructele și legumele trebuie sa reprezinte o parte importanta din alimentația zilnica a femeilor.