Daca te intrebi ce este ganache-ul de ciocolata si cum il poti folosi in preparatele tale, iti spunem ca astazi vei invata pas cu pas sa faci aceasta reteta delicioasa de acoperire cu ciocolata.
Lumea cofetariei este un domeniu care evolueaza si se reinventeaza in timp. In acest caz , cunoasterea retetei de ganache te va ajuta sa faci cele mai de baza si mai complexe deserturi pe care ti le poti imagina . Pentru a o realiza, aveti nevoie doar de doua ingrediente de baza. Vrei sa stii care dintre ele? Ia-ti sortul de bucatarie si hai sa incepem!
Ganache este o crema sau amestec de ciocolata foarte versatila in lumea patiseriei. Aceasta reteta poate fi folosita ca sos, umplutura, glazura pentru o lista mare de deserturi .
Ganache de ciocolata este un amestec cu mai multe fatete care si-a gasit drumul in zeci de retete . Un punct minunat in favoarea acestei creme de ciocolata este ca este foarte simplu de facut. Ramaneti pe faza ca mai tarziu va vom spune pas cu pas pentru a face un splendid ganache de ciocolata.
Probabil, pana in acest moment ti-a fost pofta de mai multe feluri de mancare, dar stai! Inainte de a trece la partea practica, vrem sa-ti spunem despre tipurile de ganache pe care ar trebui sa inveti sa le diferentiezi. Nu decola!
Tipuri de ganache de chocolate
Dupa cum v-am spus mai devreme, ganache-ul de ciocolata este un element foarte versatil , deoarece poate fi folosit in diverse retete de patiserie. De asemenea, puteti profita de natura sa si va puteti crea propriile prezentari de desert.
In randurile urmatoare vom vorbi despre texturile ganache-ului de ciocolata si cateva indicatii de care trebuie sa tineti cont atunci cand pregatiti un fel de mancare cu acest amestec de ciocolata. Ia-ti notite!
Ganache de chocolate para cobertura
Pentru retete mai usoare
Acest tip de ganache este foarte util pentru a face prajituri cu fondant sau pentru a acoperi tot felul de deserturi . Pentru a fi folosit ca topping de ciocolata, amestecul proaspat facut poate fi turnat direct pe prajitura, placinta sau inghetata pe care o pregatiti.
Ca un sfat suplimentar, aveti optiunea de a aroma acest ganache de ciocolata cu cafea, condimente, ceai sau fructe de padure rosii. Imaginatia culinara este si ea posibila!
Ganache de ciocolata pentru umplutura
Pentru retete mai groase
Acest amestec de ciocolata are o textura mai groasa decat precedentul si este ideal pentru umplut prajituri, trufe, cupcakes, macarons , printre altele.
In cazul in care aveti nevoie de o consistenta mai groasa, puteti adauga putina untura sau unt la amestec . Pentru a fi mai exact cu masuratori, aceasta ar fi in jur de 25 gr. de unt la fiecare 200 gr. de ciocolata. De asemenea, acest ingredient va oferi ganache-ului tau de ciocolata mai multa stralucire. Nu ezita sa-l incerci!
In cele din urma, ganache-ul batut este o alta prezentare a ganache-ului pentru umplutura . Pentru a obtine aceasta textura, trebuie doar sa bateti ganache-ul pana devine aerisit si pufos (aproximativ 2 minute cu un mixer). Acest proces este cunoscut si sub denumirea de „ciocolata emulsionanta” .
Inainte de a trece la sectiunea practica, unde vei invata cum sa faci un ganache de ciocolata, dorim sa subliniem importanta calitatii ciocolatei pe care o alegi ca ingredient principal in reteta ta. La fel si crema de lapte si celelalte ingrediente pe care trebuie sa le adaugi.
Amintiti-va ca, cu cat este mai mare calitatea ingredientelor dvs., aroma finala a ganache-ului dvs. de ciocolata va fi mult mai placuta. Sa continuam!
Cum se face ganache de ciocolata?
In aceasta sectiune, vom impartasi cu voi o reteta de la marea Sandra Plevisani, actuala profesoara la Crehana. Daca verifici des videoclipurile de copt pe internet, cunoasterea biografiei Sandrei Plevisani este ceva care te va inspira sa-ti perfectionezi in continuare abilitatile culinare.
Acum, este timpul sa invatati cum sa faceti ganache de ciocolata in stil Sandra. Ia-ti notite!
Ingredientes de la receta de Sandra Plevisani
-
1 cana de smantana rece, proaspata, groasa (mai mult de 30% grasime)
-
250 gr de chocolate bitter (de 56% hasta 70% de cacao)
-
2 linguri de zahar
-
2 linguri de glicomiel
-
2 linguri de unt nesarat (optional)
Pas cu pas pentru a face un ganache de ciocolata
1. Primul pas in prepararea ganache-ului de ciocolata este sa puneti 1 cana de smantana groasa intr-o oala pentru a se aduce la fierbere. Se recomanda ca aceasta sa fie o crema de lapte proaspat, proaspat de la frigider.
2. Odata ce crema de lapte da in clocot, adaugati bucatile de ciocolata in amestec. In acest moment, datorita caldurii cremei de lapte, bucatile de ciocolata se vor topi usor.
3. Urmatorul pas este sa adaugati zaharul in amestec si cele 2 linguri de glucoiel. Acest ultim ingredient este un tip de miere facuta din porumb, care va adauga stralucire ganache-ului tau de ciocolata.
4. Ca pas optional, adauga in amestec 2 linguri de unt nesarat. Acest ingredient va adauga, de asemenea, stralucire si consistenta retetei tale.
5. In continuare, trebuie sa amestecati bine toate ingredientele pana cand nu exista urme de solid. Cand este gata, puteti pune invelisul de ciocolata intr-un sos pentru a-l folosi in preparatele dumneavoastra.
6. Dupa cum am mentionat anterior, daca doriti sa obtineti o textura mai groasa, aveti optiunea de a bate ganache-ul timp de aproximativ 2 minute. Si gata, il poti aplica oriunde vrei!
Daca vrei sa afli mai multe despre aceste retete delicioase, te asteapta cursul nostru online „Bazele coacerii cu Sandra Plevisani”. Vei invata sa faci de la creme, precum crema de patiserie, crema englezeasca si deliciosul ganache de ciocolata, pana la aluaturi pentru a pregati prajituri si placinte.
Cum se face ganache de ciocolata alba?
Spre deosebire de ciocolata neagra sau amara, ciocolata alba nu contine substante solide de cacao . Datorita acestui detaliu compozitional, prepararea ganache-ului alb va fi putin diferita. Nu va faceti griji! Acum va spunem toate detaliile:
1. Ganache-ul de ciocolata alba nu devine la fel de gros ca ciocolata neagra. Prin urmare, daca urmati reteta anterioara, este foarte probabil sa aveti un rezultat mai fin si mai lichid.
2. Solutia la aceasta problema este sa adaugati mai multe batoane de ciocolata alba la amestec. In acest pas nu exista masuratori exacte. Cu toate acestea, trebuie sa fii foarte intuitiv si sa incerci putin cate putin. Faceti mai intai niste tablete, apoi amestecati si verificati consistenta.
3. De asemenea, pentru a va face o idee mai buna asupra proportiilor, puteti vedea caseta de la sfarsitul acestui subtitlu. De asemenea, va vom arata cum functioneaza masuratorile cu celelalte tipuri de ciocolata. Nu ezitati sa aruncati o privire!
4. In sfarsit, un alt punct de luat in considerare este tipul de reteta pe care o pregatiti si cantitatea de unt de cacao prezenta in ciocolata alba. Blogul Dulci si Sarati ne va ajuta in acest pas. Sa ne uitam la proportii:
-
Raport 1:1. Utilizati 250 gr. de ciocolata alba cu 250 ml. de smantana groasa va va oferi un amestec fin. Acesta este perfect pentru a face ganache de ciocolata alba batuta si pentru a-l aplica sub forma de crema de cupcake.
-
Raport 2:1. In acest caz, folositi 500 gr. de ciocolata alba cu 250 gr. de smantana groasa va fi amestecul ideal pentru a umple macarons.
-
Raport 3:1 sau 4:1. In fine, aceasta proportie este recomandata atunci cand ciocolata alba are o cantitate mica de unt de cacao in compozitie (in jur de 20% sau mai putin). In mod normal, atunci cand ambalajul produsului nu indica concentratia acestuia, este pentru ca are un procent scazut de unt de cacao.
Proportii pentru a face ganache in functie de tipul de ciocolata
Pentru a simplifica acest proces si a-ti face viata mai usoara, am realizat un tabel cu proportiile aproximative pe care ar trebui sa le retii in functie de fiecare tip de ciocolata. Subliniem ca aceste masuri sunt de referinta.
In plus, rezultatul ganache-ului tau de ciocolata va fi influentat de calitatea ciocolatei si de marca acesteia. De asemenea, dupa cum am mentionat mai sus, proportiile pe care decideti sa le utilizati vor depinde de consistenta retetei dvs. Acum da, ia nota de masuratori!
Dupa ce cunoastem aceste detalii, suntem siguri ca realizarea unui strat de ciocolata alba nu va fi o sarcina complicata. Amintiti-va ca a face gustari creative acasa este intotdeauna o optiune buna si, de asemenea, o activitate grozava de intreprins in familie.
Ramaneti pe faza, in urmatorul punct va vom impartasi cele mai bune sfaturi pentru a pregati un ganache de ciocolata profesional. Nu te deconecta!
Sfaturi de coacere pentru a pregati cel mai bun ganache de ciocolata
Dupa cum probabil ti-ai dat seama deja, coacerea presupune cunoasterea mai multor detalii care probabil nu sunt pe radarul nostru atunci cand dorim sa pregatim o reteta. De aceea, dorim sa rezumam cateva aspecte importante de care trebuie sa tii cont pentru a face un ganache de ciocolata excelent. Sa incepem!
Alege rechizitele potrivite, este un pas esential
In primul rand, calitatea va fi ceva fundamental pe care nu il poti sari cand faci produse de patiserie. In acest sens, iti recomandam sa alegi cele mai bune consumabile care se incadreaza in bugetul tau pentru a pregati orice reteta.
Prin urmare, se recomanda ca concentratia de cacao in ciocolata neagra sa fie mai mare de 60% . Acest lucru se datoreaza faptului ca concentratiile mari de cacao produc o ciocolata amara si, prin urmare, o crema de ciocolata cu un gust nu atat de dulce.
In cele din urma, daca sunteti incepator, sa aveti chipsuri de ciocolata ca element de intrare va face procesul mult mai usor (disponibil de la marci precum Nestle, Cadbury, Tollhouse sau Ghirardelli). Daca nu stiti despre ce vorbim, va lasam o fotografie cu prezentarea acestui tip de ciocolata.
Schimbati texturile ganache-ului in functie de reteta
Ce sa faci daca ganache-ul este foarte lichid? Exista o solutie! O puteti face mai groasa adaugand mai multe batoane de ciocolata sau alte ingrediente precum untul.
In cazul in care doriti o textura mai usoara si/sau lichida , adaugarea mai multa crema de lapte este pasul pe care ar trebui sa-l urmati. La randul sau, nu este recomandat sa adaugati apa la amestec , deoarece ciocolata si apa nu sunt cele mai bune prietene.
Gatitul nu este intotdeauna o stiinta exacta. De multe ori, exista mai multi factori care te vor determina sa improvizezi pentru a obtine un rezultat mai bun. In acest caz, trebuie sa fii foarte intuitiv sa calculezi masuratorile corecte si sa obtii astfel un ganache de ciocolata grozav.
Urmariti procesul de racire
Daca doriti sa pastrati amestecul pentru o utilizare ulterioara, este important ca ciocolata tartinata sau ganache-ul sa se raceasca la temperatura camerei. Procedand astfel, ganache-ul tau de ciocolata nu se condeneaza si apa sa se desparta amestecul atunci cand il pui la frigider.
In cele din urma, atunci cand va pastrati preparatul la frigider, va recomandam sa acoperiti amestecul de ciocolata cu folie alimentara, astfel incat sa nu fie contaminat de un element extern. Ca informatie suplimentara, va spunem ca ganache-ul la frigider dureaza aproximativ 3 zile .