Probleme cu colesterolul? Mancatul a 2 mere pe zi te va ajuta sa o reduci

Mancatul a doua mere pe zi poate reduce nivelurile crescute de lipoproteine ​​cu densitate scazuta (LDL), mai cunoscuta sub numele de colesterol rau, care ajuta la prevenirea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale, sustine un studiu recent publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica.

Colesterolul este o substanta ceara prezenta in sange si necesara organismului pentru a genera celule sanatoase. 

Exista diferite tipuri de colesterol in organism, dar atunci cand asa-numitul LDL este prezent la niveluri ridicate, exista riscuri mari, deoarece pe masura ce se deplaseaza in tot organismul, se acumuleaza in peretii arterelor, crescand sansele de a suferi. dintr-o boala.cardiaca.

Cum a fost realizat studiul?

Acest risc poate fi redus foarte mult doar prin consumul a doua mere intregi pe zi, arata cercetarile specialistilor de la Fundatia Edmund Mach din Italia.

Dupa cum a raportat Insider, pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au efectuat un studiu incrucisat cu 40 de adulti care aveau niveluri usor ridicate de colesterol, dar care erau altfel sanatosi, pe parcursul unei perioade de incercare de opt saptamani.

Jumatate din grup a fost desemnata sa manance doua mere pe zi, in timp ce cealalta jumatate a primit o bautura de suc de mere cu aceeasi cantitate de zahar continuta in doua mere. Dupa o pauza de cateva saptamani, grupul care a mancat fructe intregi l-a schimbat cu suc, acelasi lucru s-a intamplat si cu cealalta echipa.

Ambele grupuri au inregistrat tot ce au mancat si au trebuit sa evite alte schimbari in dieta lor, rutina de exercitii fizice, medicamente, printre alti factori de stil de viata.

Pectina, fibra de mere care aduce beneficii inimii 

Comparand rezultatele, studiul a constatat ca atunci cand participantii au mancat doua mere proaspete pe zi, ei aveau colesterol din sange mai scazut decat atunci cand au baut suc de mere.

Pe baza acestui fapt, cercetatorii au concluzionat ca compusii din intregul fruct, in special fibrele, ar putea beneficia de sanatatea inimii.

In acest sens, ei au explicat ca merele sunt bogate in pectina, un tip specific de fibre alimentare care afecteaza modul in care metabolizam grasimile.

Pectina, impreuna cu alte tipuri de fibre, este o sursa buna de hrana pentru bacteriile sanatoase din intestinul uman, cunoscute sub numele de microbiom, care a fost legata de pierderea in greutate si de o sanatate mintala chiar mai buna.

Pe langa merele, portocalele, morcovii si piersicile sunt unele dintre cele mai bune surse alimentare de pectina.

Antioxidant, alte ingrediente care promoveaza sanatatea din mere

Merele sunt, de asemenea, o sursa importanta de antioxidanti cunoscuti sub numele de polifenoli, care sunt asociati cu o sanatate generala mai buna, inclusiv cu un risc mai scazut de boli cronice precum cancerul, diabetul si bolile de inima.

In ciuda acestui fapt, cercetatorii cred ca in principal pectina si alte forme de fibre au un efect de scadere a colesterolului, desi recunosc ca si polifenolii pot fi importanti.

Rezultatele au sugerat ca femeile ar putea fi mai susceptibile la beneficiile merelor de scadere a colesterolului decat barbatii, dar studiul nu a fost conceput pentru a compara rezultatele in functie de sex.

Este important de mentionat ca pentru cele mai bune rezultate in scaderea colesterolului rau, medicii recomanda o schimbare completa a stilului de viata, cu o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.

DIN ACEEASI CATEGORIE